...RENUNGKANLAH....

Pernahkah anda menatap wajah orang-orang terdekat dengan anda ketika ia sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali sahaja menatap wajah-wajah ketenangan mereka ketika sedang tidur.Ketika itu yang kelihatan adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang.

Seorang artis yang ketika di panggung, di layar perak, di kaca tv begitu cantik dan gemerlapan pun boleh jadi akan kelihatan sederhana dan jauh berbeza jika ia sedang tidur. Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tidak akan kelihatan wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda ketika beliau sedang tidur. Sedarilah, betapa badan yang dulu sasa dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut- rambut putih mulai menghiasi kepalanya, betapa kerut merut mulai terpahat diwajahnya. Orang inilah yang setiaphari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang inilah rela melakukan apa sahaja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.

Sekarang, beralihlah. Lihatlah ibu anda. Hmm...kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai-belai tubuh bayi kita itu kini kasar kerana tempaan hidup yang keras. Orang inilah yang tiap hari mengurus keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan mengomeli kita semata-mata kerana rasa kasih dan sayang, dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang tercinta itu : Ayah, Ibu, Suami,Isteri, Kakak, Abang, Adik, Anak, Sahabat, Semuanya. Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir perlahan-lahan ketika menatap wajah yang terlelap itu. Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda.

Pengorbanan yang kadang tertutup oleh kesalah-fahaman kecil yang entah kenapa selau sahaja nampak besar. Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu dapat kelihatan lagi melalui wajah-wajah jujur mereka ketika sedang tidur..rasai betapa anda tlh mensia2 n mrk...seperti aku juga....afwan buat hati2 yg prnah ku lukai..

...AKU DI USIA 22 THN..(1986-2008)

Alhamdulillah, dgn rahmat & limpah kurniaMu Tuhanku Yang Maha Agung, hari ini 10 Julai 2008, genap sudah 22 tahun usiaku. Maka genap sudah 22 tahun aku hidup di duniaMu Ya Allah..Engkau berkatilah dan rahmatilah perjalanan hidupku Ya Allah...Hamba memohon padaMu agar dipanjangkan usiaku agar dptku meneruskan perjalanan hidup ini untuk terus mencari keredhaanMu serta merasai nikmat kurniaanMu Ya Allah. Engkau ampunkanlah segala dosa & kesalahnku samaada yg aku lakukan dlm keadaan sedar ataupun x sedar.

Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim...Engkaulah Yang Maha Mengasihi...berkatilah umur & usiaku, berkatilah segala ilmu yang telah dan akan Engkau kurniakan pdku, berkatilah rezeki keluargaku,berkatilah segala usahaku untuk menuju ke jalan yang diredhaiMu, agar aku akan tergolong di kalangan hambaMu yang sentiasa beiman dan beramal soleh dan tergolong di kalangan ahli SyurgaMu ya Allah...

Ya Allah Ya Rabbal Alamin...Engkau permudahkanlah segala urusanku baik urusan dunia mahupun urusan ke arah akhiratku, dorongkanlah hatiku ini utk setiasa beriman & bertaqwa hanya pdMu Tuhan Yang Maha Agung, Engkau kurniakanlah aku kebahagiaan, keselamatan dan kejayaan dunia akhirat..

Ya Allah, kurniakanlah aku masa depan yang cerah dan penuh keberkatanMu, moga aku akan menjadi anak yang solehah, panjangkanlah usiaku, aku pohon padaMu agar aku akan mencintai hamba yang sentiasa mencintaiMu dan semoga dgn mencintainya akan meningkatkan lagi kecintaanku kpdMu Ya Allah..ku mohon Engkau kurniakanlah aku jodoh dgn org yang soleh.. sesungguhnya hanya pdMu tempat aku memohon pertolongan..

Buat mak dan ayah yg kusayangi dan dihormati...sesungguhnya kasih sayang dan segala pengorbanan mak dan ayah hanya Allah Taala yg mampu membalasnya.. Ampunkanlah segala kesilapan yg pernah anakanda lakukan...semoga mak dan ayah akan sentiasa mendoakan kesejahteraan, kejayaan dan kebahagiaan anakanda untuk terus menjadi muslimah yang cemerlang dunia akhirat dan agar anakanda dapat meneruskan perjalanan di alam fana ini dgn limpah rahmat Yang Maha Esa.

Terima kasih juga kpd semua guru2 yg pernah mendidikku, buat semua adik beradik yang tersayang...kak da sayang kamu semua, buat semua sahabat handai dan semua insan yang mengenali diri ini, insan yang kerdil...

...SYUKRAN...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..hiburan mendidik jiwa~

~pENYu di gANu kITe~

..::bEAuty & LoVE::..

..::bEAuty & LoVE::..