...jaDUAL HARIAN SEORANG MUSLim...


IHYA’ RAMADHAN

….JADUAL HARIAN SEORANG MUSLIM SEPANJANG RAMADHAN…

4.00 PAGI:
1. Berdoalah “Segala puji bagi Allah yg telah menghidupkan aku setelah Dia mematikan aku dan kepadaNyalah aku akan dikembalikan”.
2. Berniatlah untuk melaksanakan sebanyak-banyak kebaikan hari itu.
3. Mandi dan membersihkan diri.
4. Mengambil wuduk dan memakai pakaian yang suci untuk beribadah, berwangi-wangian.

4.20 PAGI:
1. Solat sunat Taubat. Niatnya: Sahaja aku sembahyang sunat taubat 2 rakaat kerana Allah Ta’ala. Rakaat pertama selepas Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun.
2. Rakaat kedua selepas Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas. Slps sembahyang, angkatlah tangan memohon ampun kepada Allah SWT. Menangislah menyesali dosa-dosa.
3. Solat sunat Tahajjud. Niatnya: Sahaja aku sembahyang sunat tahajjud 2 rakaat krn Allah Ta’ala. Rakaat pertama selepas Al-Fatihah baca surah Al-Kafirun, rakaat kedua selepas Al-Fatihah baca surah Al-Ikhlas. Selepas sembahyang, angkatlah tangan berdoa kepada Allah SWT.
4. Solat sunat Hajat. Niatnya: Sahaja aku sembahyang sunat hajat 2 rakaat kerana Allah Ta’ala. Rakaat pertama baca ayatul- Kursi 1 kali selepas Al-Fatihah. Rakaat kedua baca surah Al-Ikhlas 11 kali. Ketika sujud terakhir, baca 11 kali dan sertakan di dalam hati segala hajat2 kita. Salam, bangun lagi dan sembahyang witir 1 rakaat.
5. Solat sunat Witir. Niatnya: Sahaja aku sembahyang sunat witir 2 rakaat kerana Allah Ta’ala. Perbanyakkan berdoa kepada Allah SWT dengan penuh kehambaan, rendah diri, meminta-minta, merintih-rintih, agar Allah SWT ampunkan dosa-dosa kita, terima taubat kita, terima amalan kita, memperkenankan doa dan permintaan kita.

5.00 PAGI:
1. Makan sahur.
2. Menggosok gigi dan membersihkan sisa-sisa makanan di mulut.

5.30 PAGI:
1. Bersiap menunggu waktu Subuh dgn membaca Al-Quran atau berselawat. Sembahyang sunat Subuh, sembahyang subuh berjemaah. Selesaikan wirid harian di tikar sembahyang atau baca Al-Quran hingga terbit matahari.
2. Elakkan tidur selepas Subuh kerana waktu itu adalah waktu paling berkat untuk memulakan pekerjaan.

7.00 PAGI: (ikut kesesuaian)
1. Membuat persiapan ke tempat kerja. Melangkah ke tempat kerja dengan membaca Bismillah dan dengan berniat dengan niat yang baik-baik.
2. Mulakan kerja dengan Bismillah dan doa kepada Allah SWT agar semua aktiviti kita diberkatiNya. Sentiasa berselawat kpd Rasulullah SAW sama ada menyebutnya atau di dalam hati.
3. Banyakkan istighfar / meminta ampun. Melaksanakan kerja dengan bersemangat dan penuh tanggungjawab. Datangkan rasa bahawa Allah SWT sentiasa memerhati kerja-kerja yang dilakukannya dan yakinlah Dia akan membalas segala kebaikan yang kita buat.

10.00 PAGI: (ikut taqwim semasa)
1. Sembahyang sunat Dhuha. Ia adalah sumber rezeki yang berkat jika istiqamah diamalkan. Niatnya: Sahaja aku sembahyang solat sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta’ala.
2. Penuhi masa rehat tengahari dgn menambah ilmu atau membaca Al-Quran. Elakkan sungguh-sungguh dari melakukan dosa walaupun kecil dan perkara yg sia2. Contoh dosa2: mengumpat, mengutuk, menyindir yang menyakitkan hati orang, bergaul bebas tanpa menjaga syariat seperti berbual dengan yang bukan muhrim mengenai perkara yg tiada sangkut paut dgn kerja.

1.o0 PETANG:
1. Bersiap untuk solat Zohor.
2. Menunggu waktu sembahyang dgn berselawat dan menunaikan solat Zohor berjemaah.
3. Laksanakan juga solat sunat Rawatib. Bersujud syukurlah setelah selesai sembahyang sunat dan wirid sebagai berterima kasih kepada Allah yg memberi kita nikmat besar dapat beribadah kepadaNya.

4.15 PETANG:
1. Bersedia untuk solat Asar.
2. Solat Asar berjemaah. Laksanakan juga solat sunat Qabliyah.
3. Bersujud syukurlah setelah selesai sembahyang sunat dan wirid sebagai berterima kasih kepada Allah yg memberi kita nikmat besar dapat beribadah kepadaNya.

5.30 PETANG:
1. Membeli barang2 keperluan berbuka dan sahur tanpa berlebih-lebih. Ingatlah walaupun syaitan dirantai tetapi nafsu masih ada dalam diri kita!
2. Memperbanyakkan doa sblm berbuka kerana di waktu itu adalah masa yg mustajab doa. Ingatlah sabda Rasulullah SAW: “Ramai orang yg berpuasa, yg mereka dapat hanya lapar dan dahaga”, merintihlah kepada Allah agar amalan kita diterima.
3. Apabila masuk waktu Maghrib, bacalah doa berbuka: “Wahai Tuhan, kerana Engkaulah aku berpuasa, kepada Engkaulah aku beriman dan dgn rezeki Engkaulah aku berbuka”.
4. Berbuka puasa dgn makanan yg manis seperti buah kurma, dan jangan makan terlalu banyak.
5. Seeloknya setelah makan kurma dan minum air, terus menunaikan solat maghrib berjemaah. Setelah itu, barulah makan makanan yg berat. Dlm hal ini, ikutlah kaedah yg telah diajar oleh Rasulullah SAW: Makan bila lapar dan berhenti sebelum kenyang!.

8.30 MALAM: (ikut taqwim semasa)
1. Solat Isyak berjemaah dan diteruskan dengan solat Tarawih.
2. Cuba pertahankan solat Tarawih w/bagaimana keadaan sekalipun kerana fadhilatnya amat besar. Bacalah Al-Quran dengan penuh tawadhuk, seeloknya baca dengan bertadarus (berkumpulan bergilir-gilir, seorang baca, yg lain menyemaknya), cuba khatamkan membaca Al-Quran paling kurang satu kali sepanjang Ramadhan. Kebanyakan imam2 besar mengkhatamkan Al-Quran 2 kali dalam sehari (60 kali sebulan Ramadhan).

11.00 MALAM:
1. Memperbanyakkan istighfar sebelum tidur.
2. Berniatlah untuk puasa esok hari dengan berniat: “Sahaja aku berpuasa hari esok, untuk menunaikan Puasa Ramadhan yg wajib ke atasku, tahun ini kerana Allah Ta’ala”.
3. Tidur awal agar dapat bangun awal untuk beribadah.
4. Bacalah doa tidur. Ertinya: “Dengan namaMu Ya Allah, aku hidup dan mati”. Ingatlah tidur adalah mati yg sementara, kemungkinan kita dipanggil Allah ketika tidur.


Buat antum sume, semoga Ramadhan kali ini memberi seribu rahmat dan barakah dari Yang Maha Esa..semoga kita sama2 dpt tingkatkan amal ibadat kita di bulan yang mulia ini..beribadatlah kita umpama Ramadhan kali ini adalah Ramadhan yg terakhir buat kita. Semoga Allah Taala pelihara kesihatan kita sume agar dpt beribadat dgn penuh khusyuk dan tawadduk padaNya..
Ya Allah aku pohon padaMu moga Engkau merahmati niat suci hambaMu insan yg kerdil ini..moga Engkau pnjgkan umurku, ibu bapaku, saudara maraku, guru2ku serta sahabat2ku agar kami sume dpt beribadat pdMu dan dpt bertemu dan menikmati lagi keberkatan bulan yang penuh kemulian ini Ya Allah...
Aku memohon padaMu agar merahmati hidupku dunia dan akhirat, moga aku akan mendapat keampunan drMu atas segala dosa yg pernah aku lakukan serta jauhkanlah aku daripada azab api neraka...Ya Allah.
AMIN...

...MARHABAN YA RAMADHAN...Bahang Ramadhan kian terasa
Saat Sya’ban menampil diri
Dan tanpa sedar berlari
Meninggalkan kita
Merentas hari dan waktu
Tanpa perlu kita menghitung
Dalam kiraan panjang kehidupan
Ramadhan bakal datang
Menjengah diri dalam
Rekahan nafsu insan
Yang bergelodak sepanjang musim
Dalam diam meriak kesedaran
Buat mukmin yang patuh pada
Yang Maha Khaliq
Ramadhan datang lagi
Untuk mengulangi tuntutan hakiki
Sambil berputar fikiran ini
Bertanya pada diri
Apakah Ramadhan kali ini
Sama seperti akhir kali
Yang banyak dibiarkan berlalu
Tanpa diisi dengan iqra’ dan zikir
Tanpa tasbih dan takbir...
Syukur pada Ilahi kerana Ramadhan
Masih sempat ditempuhi…
Semoga Ramadhan kali ini adalah lebih baik
Daripada Ramadhan yang telah lalu…
AMIN…

BISNES PLAN E-RELOAD A STAR

A STAR


KEPERLUAN ASAS UNTUK BISNES?
1. HANDPHONE
2. TAHU BERSMS
3. MODAL MULA

BILA BOLEH MULA BISNES?
sebaik sahaja NOMBOR HANDPHONE anda didaftarkan,
anda akan menerima ID atau username berserta dengan 6 digit nombor PIN.
anda terus boleh memulakan bisnes SERTA-MERTA.


KOS / MODAL
RM 150 UNTUK PENDAFTARAN
RM ???? (MODAL UNTUK BISNES)

APA KELEBIHAN MENJUAL RELOAD ?
· barang KEPERLUAN kepada semua pengguna handphone prepaid, merupakan produk MESTI BELI saudara-mara, keluarga, kawan2.
· sekali tahu, pelanggan akan mencari anda. senang jual dan TAK PERLU MENJAJA.
· tiada had penajaan.
· bisnes 24 JAM dimana-mana sahaja
· khidmat masyarakat, jual reload waktu kecemasan
seperti waktu malam, kedai tutup.

· syarikat KUKUH dan STABIL.
· xperlu perwatakan yang menarik, xperlu tali leher,
kereta mewah, petah bercakap.

· berpeluang menjadi JUTAWAN
· boleh menjual MAXIS dan CELCOM, DIGI serentak.


FIKIR-FIKIRKANLAH
anda telah TOPUP bertahun-tahun
tetapi tidak pernah dapat untung.


adakah anda ingin hidup begitu dengan cara hidup lama anda?
rezeki takkan datang bergolek TANPA USAHA !!! TUKAR GAYA HIDUP ANDA SEKARANG jika orang lain boleh dapat bonus (penjimatan) bila membeli topup?
anda pun boleh JADILAH PENGGUNA YANG BIJAK.

barangan yang anda beli sebenarnya boleh menjana income yang lumayan!! setiap minggu anda topup RM10. sebulan dah RM40.setahun?? sehinggakan perbelanjaan topup berkali ganda MELEBIHI harga handphone anda. pernahkah anda terfikir, berapa tokey kedai untung bila anda beli dengan mereka? So, kenapa nak bagi tokey kedai yang untung sedangkan sepatutnya kita yang dapat untung? RELOAD satu keperluan, jadilah pengguna yang bijak!! jika berminat untuk mengetahui lebih lanjut sistem RPI ini sila view profile saya

MEMBERI SOLUSI YANG TERBAIK UNTUK KEBEBASAN KEWANGAN
JADIKAN TELEFON BIMBIT ANDA SEBAGAI MESIN MENJANA WANG


:: anda mahukan INI ::

• RM163,000-00 dalam 3 bulan
• pendapatan pasif bulanan RM4,000-00
• keseluruhan pendapatan pasif harian untuk 1 bulan : RM20,000-00
• tahun ke-2 dan seterusnya

MULAKANLAH MEMBINA EMPAYAR BISNES
anda dengan RPI
MULAI HARI INI


CARA-CARANYA

anda lakukan pra-pendaftaran ANDA REGISTER BORANG DULU. SILA ISI DENGAN BETUL DAN SELENGKAPNYA. SELEPAS ITU, SAYA AKAN CUBA MENGHUBUNGI ANDA UNTUK SESI PENERANGAN DAN BEBERAPA KEISTIMEWAAN LAGI SAYA SEDIAKAN KEPADA ANDA SEBAGAI TANDA SAYA HARGAI ANDA

Introducer ID saya : AW224115

...SAMPAIKANLAH PADANYA...

"Tolong sampaikan pada si dia!

Tolong beritahu si dia aku ada pesanan buatnya..

Tolong beritahu si dia, cinta agung adalah cintaNya..

Tolong beritahu si dia, cinta manusia bakal membuatnya alpa..

Tolong nasihati sia dia, jangan menyintaiku lebih dari dia menyintai Yang Maha Esa..

Tolong nasihati si dia, jangan mengingatiku lebih dari dia mengingati Yang Maha Kuasa..

Tolong nasihati si dia, jangan mendoakanku lebih dari dia mendoakan ibu bapanya..
Tolong katakan pada si dia, dahulukan Allah kerana di situ ada syurga..

Tolong katakan pada si dia, dahulukan ibu bapanya kerana di telapak itu syurganya..
Tolong ingatkan si dia. Aku terpikat kerana imannya bukan rupa..

Tolong ingatkan si dia. Aku lebih cintakan zuhudnya bukan harta..

Tolong ingatkan si dia aku kasihinya kerana santunnya..
Tolong tegur si dia, bila dia mula mengagungkan cinta manusia..

Tolong tegur si dia, bila dia tenggelam dalam angan-angannya..

Tolong tegur si dia, andai nafsu mengawal fikirannya..

Tolong sedarkan si dia. Aku milik Yang Maha Esa..

Tolong sedarkan si dia. Aku masih milik keluarga..

Tolong sedarkan si dia, tanggungjawabnya besar kepada keluarganya..
Tolong sabarkan si dia, usah ucap cinta di kala cita-cita belum terlaksana..

Tolong sabarkan si dia, andai diri ini enggan dirapati kerana menjaga batasan cinta..

Tolong sabarkan si dia, bila jarak menjadi penyebab bertambah rindunya..
Tolong pesan padanya. Aku tidak mahu menjadi fitnah besar kepadanya..

Tolong pesan padanya. Aku tak mahu menjadi punca kegagalannya..

Tolong pesan padanya aku membiarkan Yang Esa menjaga dirinya..
Tolong khabarkan pada si dia. Aku tidak mahu melekakan dia..

Tolong khabarkan pada si dia. Aku mahu dia berjaya dalam impian dan cita-citanya..

Tolong khabarkan pada si dia, jadilah penyokong dalam kejayaanku..

Tolong sampaikan pada si dia. Aku mendambakan cinta suci yang terjaga..

Tolong sampaikan pada si dia,cinta kerana Allah tidak ternilai harganya..

Tolong sampaikan pada si dia, hubungan ini terjaga selagi dia menjaga hubungan dengan Yang Maha Kuasa..

Tolong sampaikan kepada si dia kerana aku tidak mampu memberitahunya sendiri...
Hanya engkau Ya Allah mengetahui siapa si dia..
Moga pesananku sampai padanya walau aku sendiri tidak mengetahui siapa dan dimana si dia..

Moga dia seekor lebah yang sentiasa memuji keagungan Yang Maha Kuasa memasuki taman larangan dengan sopan santunnya dan bertemu mawar berduri yang terjaga oleh tuannya..

Simpanlah pesanan ku ini sehingga engkau bertemu diriku suatu hari nanti...


hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan.hawa nafsu menyuruh mengelamun, berangan-angan tetapi akal menyuruh menimbang. -HAMKA-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..hiburan mendidik jiwa~

~pENYu di gANu kITe~

..::bEAuty & LoVE::..

..::bEAuty & LoVE::..